Yποχρεωτική από 1/1/2018 η ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων με ψηφιακή υπογραφή για τα Υπουργεία 1

Yποχρεωτική από 1/1/2018 η ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων με ψηφιακή υπογραφή για τα Υπουργεία


Η έκδοση και διακίνηση πάσης φύσεως διοικητικών πράξεων με την υποχρεωτική χρήση εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής και χρονοσφραγίδας, κάτι που προβλέφθηκε με το νόμο 4440/2016 (άρθρο 24) παίρνει εξάμηνη παράταση, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Η έναρξη ισχύος της σχετικής πρόβλεψης ορίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2018, αντί της 1ης Ιουλίου 2017 που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Έτσι «μετά την παρέλευση των ανωτέρω ημερομηνιών, τόσο για το σύνολο των Υπουργείων (1η Ιανουαρίου 2018), όσο και από την ημερομηνία έναρξης ισχύος με βάση την έκδοση της κατά περίπτωση απόφασης της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τους λοιπούς φορείς της παραγράφου 8 του ν.4440/2016, τυχόν πράξεις και αποφάσεις που εκδίδονται κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου αυτού, δηλαδή χωρίς τη χρήση εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής και χρονοσφραγίδας, δεν εκτελούνται», αναφέρει σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι με το νέο έτος θα είναι άκυρα όσα δημόσια έγγραφα δεν περιέχουν ηλεκτρονική υπογραφή και χρονοσφραγίδα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τους λοιπούς φορείς του Δημοσίου, όπως τα Ν.Π.Δ.Δ., οι ανεξάρτητες και ρυθμιστικές αρχές, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και οι ΟΤΑ α` και β` βαθμού,  «η έναρξη ισχύος του άρθρου αυτού καθορίζεται με απόφαση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τις 31 Δεκεμβρίου του 2018».

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία για τρεις στόχους:

  • Εξοικονόμηση κόστους και ανθρωποωρών εργασίας (400 εκ. ευρώ ετησίως για 400.000 άτομα στο δημόσιο)
  • Διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση και
  • Δημόσια διοίκηση πιο φιλική προς το περιβάλλον.

H Hypersystems με το ΑΡΧΕΙΟΝ-XML προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων με ψηφιακές υπογραφές, που λειτουργεί ήδη, με περισσότερους από 15.000 χρήστες στην Ελληνική Αστυνομία από το 2009.

Δείτε επίσης

δημοφιλή